Sanskrit
- In (at) January 20, 2018
- Door admin
- In cursussen
0
Door de coronacrisis hebben wij helaas alle lessen moeten stopzetten. U kunt ons per mail laten weten voor welke cursus u belangstelling heeft. Dan krijgt u bericht van ons, zodra we weer cursussen kunnen aanbieden.
Klik voor de nieuwe cursus Sanskriet voor beginners (september 20??) op CURSUSSEN hierboven.
Sanskriet (Engelse spelling: Sanskrit) is de klassieke taal van India. Het is een van de oudste talen die we kennen. De benaming voor het oudste stadium ervan is Vedisch, afgeleid van de term veda, ‘het weten’. De oudste uiting van het Vedisch is de Rigveda.
De naam Sanskriet slaat in engere zin op de klassieke vorm van deze taal, de vorm die gangbaar werd nadat de grammaticus Panini de grammatica ervan had vastgelegd. In bredere zin wordt de naam ook gebruikt voor het Oud-Indisch in zijn totaliteit. Het klassieke Sanskriet vertoont grote overeenkomsten met de klassieke talen van Europa, het Latijn en het Grieks.
Sanskriet is vooral bekend als de taal van brahmanen, geleerden en literatoren. In deze kringen werd het ook gesproken. Naast wetenschappelijke teksten op het gebied van recht, ethiek, filosofie, grammatica, medicijnen, astronomie enz. zijn er werken van grote literaire kwaliteit in het Sanskriet verschenen. In het westen zijn vooral de grote epen Mahabharata en Ramayana, de Bhagadvadgita, de Yogasutra’s van Patanjali, de Kamasutra en het werk van de grootste Sanskriet schrijver, Kalidasa, bekend.
Veel westerlingen zijn, misschien zelfs zonder het te weten, al eens in contact gekomen met woorden uit het Sanskriet. De term yoga bijvoorbeeld is in het Westen al zo vertrouwd dat velen deze niet meer herkennen als een Sanskriet term.
Waarom wil men Sanskriet leren?
- Bestudering van het Sanskriet draagt bij aan het algemene taalinzicht en daarmee aan het inzicht in de eigen taal.
- Kennis van het Sanskriet geeft toegang tot talloze teksten van grote filosofische, religieuze en literaire waarde.
Het India Instituut biedt Sanskriet cursussen van verschillend niveau aan, voor beginners, en voor hen die hun kennis van het Sanskriet willen verdiepen.
Sanskriet voor beginners
De cursus ‘Sanskriet voor beginners’ is in twee delen gesplitst. Deel A is gewijd aan hoofdzaken van de grammatica en aan het leren van het Devanagari schrift. Als oefenstof vertaalt de cursist thema’s, uit en ook in het Sanskriet.
Deel B is een voortzetting van de behandeling van de grammatica. De cursisten testen hun kennis weer door het vertalen van thema’s. daarbij komen Devanagari leesoefeningen en gedurende de laatste lessen worden er ook fragmenten uit Sanskriet teksten vertaald.
U dient rekening te houden met minstens zes uur huiswerk per week.
Het India Instituut werkt meestal met eigen materiaal, dat u op de eerste les kunt aanschaffen.
De complete cursus ‘Sanskriet voor beginners’ (deel A en deel B) vormt de basis voor de vervolgcursussen Sanskriet.
Sanskriet vervolg: Mahabharata
De cursus ‘Sanskriet vervolg’ is bedoeld om degenen die zich de grammatica van het Sanskriet hebben eigengemaakt, een verdere training te geven in het vertalen van teksten. We gebruiken hiervoor een gedeelte uit de Mahabharata. Deze epische tekst is opgebouwd als een raamvertelling: een hoofdverhaal waarin een aantal andere verhalen zijn ingebed, waaronder de Bhagavadgita, een van de belangrijkste Indiase filosofische werken. De Mahabharata behoort, evenals het Ramayana, het andere grote Indiase epos, tot de bekendste werken uit de Sanskriet literatuur.
De nadruk in deze cursus ligt op het taalkundig juist leren vertalen, maar de cursisten maken ook kennis met de esthetische aspecten van de Sanskriet letterkunde. Op de eerste cursusavond verschaft de docent u een kopie van het te vertalen tekstgedeelte. Voor huiswerk heeft u gemiddeld zes uur per week nodig.
Sanskriet voor gevorderden: Kalidasa
De meeste kenners van de Sanskriet literatuur beschouwen Kalidasa als de grootste Sanskriet dichter. Naast dichtwerken omvat zijn oeuvre ook een aantal toneelstukken. Kalidasa maakt veelvuldig gebruik van poëtische figuren, bloemrijke taal en uitgebreide composita. De tekst voor deze cursus, de Kumarasambhava, behoort tot de hoogtepunten van de letterkunde van het Sanskriet. Het taalgebruik in de Kumarasambhava is over het algemeen gecompliceerder dan in bijvoorbeeld epische werken. Daarom zijn beheersing van de Sanskriet grammatica en enige training in het vertalen van Sanskriet teksten noodzakelijk voor het volgen van deze cursus. Hiervoor vormen onze cursussen ‘Sanskriet voor beginners’ en ‘Sanskriet vervolg’ een goede basis.
Een kopie van het te vertalen tekstgedeelte ontvangt u op de eerste cursusavond van de docent. Voor huiswerk heeft u gemiddeld zes uur per week nodig.
Inleiding gesproken Sanskriet
Het klassieke Sanskriet is ook een van de 22 grondwettig erkende talen van India. Sprekers zijn voornamelijk traditionele Sanskriet geleerden (pandits, shastri’s). Enige vertrouwdheid met gesproken Sanskriet is van groot belang voor allen die taal- en letterkundig, sociologisch of cultureel-antropologisch onderzoek in India verrichten.
De cursisten maken schriftelijk huiswerk, bereiden korte gesproken teksten voor en nemen actief deel aan de Sanskriet conversatie tijdens de les.
De cursus behandelt de bijzonderheden van het gesproken Sanskriet in contrast tot de literaire taal op het gebied van de grammatica (vereenvoudiging, voorkeur voor bepaalde constructies) en woordenschat (invloed van de moderne Indiase talen en zelfs van het Engels).
Deze cursus is toegankelijk voor hen die ‘Sanskriet voor beginners’ van het India Instituut hebben gevolgd en ook voor hen die op een andere wijze enige vertrouwdheid met de grammatica van het Sanskriet en met het Devanagari hebben verworven. Lesmateriaal voor op de eerste les aangeschaft.
Kosten, plaats en tijd
De kosten van een cursus worden bepaald door de lengte van de cursus en het aantal deelnemers, en kunnen variëren van € 15 tot € 40 per lesuur. De complete beginnerscursus omvat 24 wekelijkse lessen van twee uur, de overige cursussen variëren van 12 tot 18 wekelijkse lessen van twee uur. De cursussen vinden in principe plaats in Amsterdam. In bijzondere gevallen organiseren we cursussen elders in het land.
Een aantal malen per jaar maken we op de web-site bekend welke cursus op welke datum zal aanvangen. U meldt zich aan door ons een bericht per e-mail te sturen. Als u wilt dat wij u automatisch per e-mail op de hoogte houden van de aanvang van onze cursussen en van onze overige activiteiten, dan laat u ons dat even per e-mail weten.